Aalborg Universitet

Landinspektøruddannelsen

Esben Munk Sørensen

www.land.aau.dk/~ems

Oktober 2006

 

I foråret 2006 var der på landinspektøruddannelsen  stor interesse for at udvikle ”jordfordeling” til også i de kommende år at spille en central rolle i det åbne lands forvaltning.

 

I foråret 2006 fokuserede 3 specialer og et 8. semesterprojekt på forskellige aspekter af dansk jordfordelingspraksis og -potentiale.
- Jordfordeling og nationalparker

- Vildsted Sø

- Frivillighed ved VMP2 jordfordeling.

- Jordfordeling og landdistriktsprogrammet.

 

Projekterne fik alle fine karakterer til sommereksamen 2006 fordi der var tale om solid faglig erfaringsindsamling og konkrete, anvendelige forslag til innovation.

 

Flere af projekterne fik omtale i dagspressen (avis og TV- se nedenfor):

 

Endvidere fulgte en tjekkisk PhD-studerende, Maria Kovandova et halvt års studier på Aalborg Universitet, hvor hun sammenlignede danske og tjekkiske fremgangsmåder for gennemførelse af jordfordelingsprojekter. Resultatet af hendes arbejde præsenterede hun på FIG 2006 i Munchen.

 

I løbet af foråret blev der arrangeret fælles studieture, symposier og faglige samtaler mv. mellem de 4 grupper. Nedenfor angives de 4 projekttitler med link til deres rapporter mv.

Jordfordeling. Til implementering af Lille Vildmose Nationalpark.

Af

Ann-Marie Frydendal Sørensen

Bolette Helms Skieller

Flemming Svenstrup

Dette projekt tager udgangspunkt i slutrapporten fra Den Nationale Følgegruppe vedr. nationalparker i Danmark, hvor jordfordeling anbefales som et centralt virkemiddel til implementering af nationalparker. Med baggrund i anbefalingen undersøges ved et casestudie af pilotprojektet Lille Vildmose Nationalpark, hvordan jordfordeling konkret kan anvendes til implementeringen. Denne konkrete problemstilling fordrer en viden om jordfordelingsinstrumentets anvendelsesmuligheder, hvilket opbygges i den første fase af projektet. Det klarlægges, at jordfordeling hovedsageligt er blevet anvendt til arronderingsforbedring, mens jordfordeling i dag også anvendes til bevaring og forbedring af natur- og miljøværdier i det åbne land.

 

Desuden redegøres for den gældende jordfordelingsprocedure og den ejendomsmæssige forundersøgelse som fremgangsmåde til klarlægning af lodsejeres holdning til det pågældende projekt, der ønskes gennemført. I casestudiet udvælges de heltidslandmænd, der bliver mest begrænsede af en evt. nationalpark til videre analyse. Dermed udvælges problemstillinger, der kan genfindes i andre naturforvaltningsprojekter, hvormed den genererede viden kan

anvendes i lignende projekter. Der foretages interview af i alt syv lodsejere med henblik på at klarlægge deres holdning til projektet samt deres ønsker og krav i forbindelse med en evt. realisering af nationalparken. De  interviewede lodsejere er generelt meget negativt stemt over for projektet, og såfremt nationalparken skal realiseres, ønsker hovedparten af de interviewede lodsejere ikke at fortsætte landbrugsdriften i området. I løsningsforslaget, som har karakter af en jordfordelings plan II, foretages en udflytning af fem lodsejere. Disse lodsejeres arealer foreslås delvis overtaget af en lodsejer for hvem, der foreslås oprettet en stor velarronderet ekstensiv græsningsejendom, mens de resterende arealer foreslås overtaget af eksempelvis nationalparken eller en fond, med henblik på etablering af græsningsordninger.

 

Værditabsskønnet til realisering af projektet inden for delområdet anslås til ca. 90 mio. kr., hvilket dog kan nedbringes ved oprettelse af et begrænset antal natur- og fritidsejendomme. Til sidst i projektet udnyttes  erfaringerne opnået gennem projektarbejdet suppleret med erfaringer fra andre projekter til at komme med generelle anbefalinger vedr. anvendelse af ejendomsmæssige forundersøgelser og jordfordeling. Det anbefales bl.a., at den ejendomsmæssige forundersøgelse også benyttes ved implementeringen af nationalparker og andre lignende naturgenopretnings- og naturbeskyttelsesprojekter.

 

Rapporten om Jordfordeling i Lille Vildmose (32 MB)

http://www.land.aau.dk/~ems/lille-vildmose/lillevildmoserapporten.pdf

 

Der var en avisomtale om dette projekt. Artiklen kan ses på:

http://www.land.aau.dk/~ems/lille-vildmose/ann-vildmose.pdf

 

En af de studerende var også i Regional TV om deres arbejde. Indslaget kan ses på adressen (fordrer Medieplayer-husk lyd) og er en diskussion mellem en landinspektørstuderende, en landmand og viceamtsborgmesteren (V).

http://www.land.aau.dk/~ems/lille-vildmose/ann-nordjyske-2006-07-13.wmv

 

 

Naturgenopretning af Vilsted Sø

Af

Anne Damgaard

Peter Foged

Vilsted Sø i Nordjylland genoprettes i 2006 og 900 ha landbrugsjord forsvinder. Det er et af de store natur­genopretningsprojekter i Nordeuropa.

Alligevel sker denne naturgenopretning med frivillig tilslutning fra de landmænd, der afstår landbrugsjorden.Dette undrer sikkert mange. Men forklaringen er enkel. I Vilsted Sø har man anvendt jordfordelingsforhandlinger frem for blot at udbetale erstatninger og holde ejere skadesløse.

Forskellen mellem blot at udbetale erstatninger og så gennemføre jordfordelingsforhandlinger er stor. Ikke i arbejdsomfang, men i fremgangsmåde.

Når der skal ekstensiveres landbrugsjord af den ene eller anden grund – en ny vej, skov, sø eller naturområde – udløses erstatning eller kompensation. Når ejerne – af hensyn til almenvellet – skal stoppe med en aktivitet på et areal udbetales en sum penge – tilskud eller erstatning.

Det er den almindelige fremgangsmåde, som udløses af bureaukratisk tænkemåde, hvor landmænd blot er parter i en sagsbehandling.

Men når jordfordelingsforhandlinger anvendes ved projektgennemførelse sker der noget andet. Her forhandles med mennesker og deres ønsker til fremtiden er omdrejningspunktet. De mennesker, der lever i og af landskabet. Planlæggeren møder de berørte i en ligeværdig proces. Og med deres fremtidsønsker søger man at finde løsninger, der kan give deres fremtid perspektiv. Og lige så forskellige som mennesker er, ligeså forskellige i detaljer er de frivillige aftaler, der indgås i jordfordelingsforhandlinger. Nogle vil gerne sælge jord og andre ønsker erstatningsjord. Men fællestrækket er at deres fremtid og ønsker respekteres og imødekommes.

Denne bog fortæller om den ”restrukturering” af ejendomsbilledet i Vilsted Sø, der førte til at naturgenopretningen kunne gennemføres med frivillige aftaler. Uden denne genopbygning af ejendomsforhold i forhandlinger med ejerne kunne naturgenopretningen ikke være gennemført så smidigt og med opbakning fra dem der lagde jord til projektet. De gjorde det muligt. Udgivelsen af bogen er støtte af Direktoratet for Fødevareerhverv og Aage V. Jensens Fonde.

Bestillingsfolder til bogen fra Aalborg Universitetsforlag. http://www.land.aau.dk/~ems/vildsted-soe/flyer.pdf

 

 

Avisomtale af jordfordelingssagen Vilsted Sø – planlægger og bog.

http://www.land.aau.dk/~ems/vildsted-soe/nordjyske-thaysen-bogomtale.pdf

 

Anmeldelse af bogen om Vildsted Sø i Tidsskriftet Landinspektøren

http://www.land.aau.dk/~ems/vildsted-soe/bogomtale-landinspektoeren.pdf

 

Det komplette rapportmateriale med bilagsrapporter findes på adressen:

http://projekter.aau.dk/PDB/projects/Evaluering_af_jordfordelingerne_i_Vilsted_Soe-projektet/

 

Billede af Løgstørs borgmester, Nordjyllands Amtsborgmester og Miljøminister Connie Hedegård, der på indvielsesdagen for Vilsted Sø modtager udgivelsen fra Universitetsforlaget.

 

Frivillighedens begrænsninger i det åbne land

Af

Tue Pelle Christiansen

Asbjørn Hoff Ringgård Lauridsen

- En analyse af forhold, der har indflydelse på lodsejeres motivation til indgåelse af frivillige aftaler i forbindelse med Vandmiljøplan 2 – jordfordelinger.

 

Dette projekt omhandler en undersøgelse af forhold, der motiverer eller demotiver lodsejere til frivilligt at deltage i offentlige natur- og miljøprojekter. Derudover undersøges det også, hvorledes jordfordeling kan anvendes i forbindelse med denne type projekter i fremtiden. Konklusionen er at flere forhold har indflydelse på lodsejernes frivillige deltagelse, hvor

jordfordeling er den største motivationsfaktor, mens manglende erstatningsjord og uhensigtsmæssigheder i forbindelse med ekspropriationsbestemmelserne er de største

forhindringsfaktorer. Løsningen på disse problemstillinger, findes i en større politisk opmærksomhed på strategiske jordopkøb og indførelsen af en klar ekspropriationshjemmel

i Jordfordelingsloven.

 

Rapporten kan downloades fra adressen:

http://www.land.aau.dk/~ems\jordfordeling-vmp2\frivillighed.pdf

 

Jordfordeling og Landdistriktsordningen.

Af

Mogens Lykke Christensen

Niels Nørgaard Nielsen

Jordfordelingsarbejdet har siden omlægningen til landdistriktsprogrammet i 2003 oplevet et fald i antallet af traditionelle jordfordelingssager. I projektets indledende fase undersøges hvilke barrierer jordfordelingsarbejdet står overfor, og som er skyld i det faldende sagsantal. Implementeringen af landdistriktsprogrammet og heraf følgende krav om natur- og miljøforbedringer

i jordfordelingerne identificeres som værende en af de væsentligste barrierer. Sigtet med dette projekt er, for det første at redegøre for baggrunden for indførelsen af naturog

miljøkravet, implementeringen af kravet i lovgivningen og administrationen heraf. For det andet vil der, ud fra den indhentede viden og erfaring, blive opstillet en løsningsmodel til sikring

af at landdistriktsjordfordelingerne lever op til de nye krav til natur- og miljøforbedringer. Dette udmønter sig i projektgruppens udarbejdelse af et tjekskema, med tilhørende vejledning

og idékatalog. Tjekskemaet er udarbejdet til anvendelse af jordfordelingsplanlæggeren i forbindelse med udfyldelsen af jordfordelingsansøgningen, og vejledning, samt idékatalog, anvendes

til inspiration for udfyldelsen af tjekskemaet og sikring af et adækvat formuleringsteknisk niveau.

 

Rapporten kan downloades fra adressen:

www.land.aau.dk/~ems\jf-landdistrikt\jf-landdistrikt.pdf

Præsentaton af de studerendes projekt fra afgangseksamen kan downloades fra:

www.land.aau.dk/~ems\jf-landdistrikt\projektpraesentation.ppt