Contact Info

CV

Publications

Research

Teaching materials

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jannick Schmidt

Ph.D. student, M.Sc.

Speciale (10. semesters) projekt på civilingeniøruddannelsen i Miljø- og Energiplanlægning, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, Aalborg Universitet

 

Miljøvurdering af affaldshierarkiet

 

Hovedrapport

Bilagsrapport

 

Abstract: I denne rapport miljøvurderes affaldshierarkiet. Affaldshierarkiet er et centralt princip i dansk affaldsplanlægning, hvor bortskaffelse af affald prioriteres i følgende rækkefølge: Forebyggelse, genanvendelse, forbrænding og deponering. Princippet er alment accepteret, og der stilles generelt ikke spørgsmålstegn ved det. Rapportens undersøgelser tager udgangspunkt i problemformuleringen:

 

Er affaldshierarkiet et miljømæssigt hensigtsmæssigt princip?

  • Er det hensigtsmæssigt at behandle glas, papir og imprægneret træ jævnfør affaldshierarkiet?

  • Hvilke fordele og ulemper er der forbundet med de fire miljøvurderinger og har valget af miljøvurderingsmetode betydning for resultatet af vurderingen af affaldshierarkiet?

Affaldshierarkiet miljøvurderes ved anvendelse af strategisk miljøvurdering, input-output vurdering (grønt regnskab) og livscyklusvurdering. Miljøvurderingerne foretages på et fælles datagrundlag, som udgøres af massestrømsanalyser af forskellige scenarier for fraktionerne papir, glas og imprægneret træ i Danmark, samt en detaljeret kortlægning af forhold der påvirker miljøet for hver massestrøm. Scenarierne skal belyse de forskellige trin i affaldshierarkiet.

 

Det konkluderes ud fra miljøvurderingerne, at det generelt er hensigtsmæssigt, at behandle papir, glas og imprægneret træ jævnfør affaldshierarkiet. Dog medfører deponering af glas mindre miljøbelastninger end forbrænding. På baggrund af konklusionerne for papir, glas og imprægneret træ vurderes affaldshierarkiet at være generelt gældende for affald.

 

På trods af at alle miljøvurderingsmetoder kommer frem til det samme resultat, viser en sammenligning af metoderne, at der er stor forskel på hvilke miljøpåvirkningskategorier, der slår ud, afhængigt af hvilken metode, der anvendes. Desuden er der forhold der gør at nogle af metoderne ved enkelte vurderinger har modsatrettede konklusioner.

 

Vurderingerne viser endvidere at der ved renere teknologi og genanvendelse kan opnås væsentlige miljøbesparelser i forhold til Danmarks samlede miljøregnskab.